Klaus Iohannis participă la summitul NATO de la Bruxelles. Este prima reuniune de acest fel la care participă și președintele SUA, Joe Biden. În capitala UE, liderii europeni vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la Bruxelles, la Summitul NATO. În cadrul acestei reuniuni la care participă și Joe Biden, este aşteptată adoptarea Iniţiativei 2030, o agendă ambițioasă pentru securitate și apărar

Reuniunea de la nivel înalt, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, se va axa asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030, a informat Administraţia Prezidenţială. Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual.

Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un summit NATO.

În acelaşi context, vor mai fi mai abordate teme actuale precum provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi se vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice.

Prioritățile lui Iohannis la Bruxelles
În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme, a precizat sursa citată. Totodată, şeful statului „va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.