Sute de mii de români au primit o veste care i-a șocat, vor avea pensiile tăiate. Iată în articolul de mai jos despre ce categorie este vorba!

Șoc total pentru sute de mii de angajați din domeniul construcțiilor. Aceștia vor avea pensii mai mici decât cei din alte domenii.

Din cauza OUG 114 din 2018, care prevede scutirea de la plata contribuției pentru Pilonul II, angajații din construcții vor primi la pensii mai mici.

Guvernul Dăncilă a sperat că, în acest mod, va da un impuls sectorului.Astfel, scutirea muncitorilor din construcții de contribuția la Pilonul II a fost gândită ca o măsură de creștere a veniturilor. 

Cu toate că Guvernul Orban a adoptat, în ianuarie 2020, Ordonanța de Urgență 1/2020, prin care a eliminat o mare parte din prevederile implementate de guvernul PSD, scutirea angajaților din construcții de plata contribuției la Pilonul II nu a fost eliminată.

Specialiștii avertizează că, în conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe, avertizează specialiștii.

Pentru că salariaţii din sectorul construc­ţiilor nu au mai contribuit cu 3,75% din venitul brut lunar la pensia privată Pilon II,înseamnă că aceștia cor beneficia la bătrâneţe doar pe pensia de la stat sau cel mult de cea facultativă (Pilonul III).

„Pentru angajaţii din domeniul construcţiilor, contribuţia de asigurări sociale a fost redusă prin OUG 114, ceea ce a influenţat şi procentul din veniturile brute direcţionat către pensia lor privată obligatorie.Ca urmare, ei şi-au păstrat sumele economisite până la momentul ordonanţei, dar în conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe“, a explicat Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România.

aproximativ 430.000 de angajaţi lucrează în sectorul construcţiilor, reprezentând 9% din forţa de muncă din România.

”Este ca o muncă la negru reglementată de stat. Oamenii se vor trezi la pensie şi vor constata abia atunci că valoarea pensiei lor e mai mică decât a vecinului lor, deşi au avut un salariu mai mare“, a spus Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

În acest moment, un angajat în construcții contribuie la pensie cu 638 de lei pe lună, faţă de 750 de lei pe lună, cât era înainte de OUG 114, dintr-un salariu brut de 3.000de lei pe lună.

Leave A Reply

Your email address will not be published.