Arafat, avertizeaza: Vine o iarna extrem de grea. La ce ne putem astepta.

Raed Arafat a vorbit despre situatia critica din Romania. Ce se va intampla pe durata iernii in actualul context pandemic. Secretarul de Stat a anuntat si cand s-ar putea termina valul, dar si care sunt masurile necesare.

„Deci, calculele s-au facut pe diferite baze. S-au luat cifre… deci exista mai multe cifre, asta este, nu avem o cifra unica, sunt mai multe cifre. Initial, se faceau calculele la cifra mai mica, de 1.800.000. Acum oricine vorbim cu el stie ca Bucurestiul nu are 1.800.000, adica cifra din Bucuresti este mai mare, daca ii luam pe toti care stau aici, cu buletinul, adresa lor fiind in alt judet, dar stau aici. Si, atunci, s-a decis la ultima hotarare de guvern si la ultima decizie a CNSU sa mergem pe cifra de la Evidenta Populatiei, care este eactualizata saptamanal si care permite sa avem un raport corect.

Totusi, cu toate acestea, cand am facut comparatii intre incidenta calculata pe baza datelor de la INS si pe baza datelor de la Evidenta Populatiei, diferenta este una… a fost cel putin una foarte mica la nivelul Bucurestiului. Daca nu gresesc, si nu vreau sa dau o cifra gresita, dar din ce imi aduc aminte a fost diferenta de 0,05. Adica era chiar nesemnificativa. Acum, daca vom merge pe o singura cifra, vom folosi acest lucru clar ca un prag pentru masurile celelalte. Va rog”, a mentionat Arafat.

Teste pe baza de antigen

Seful DSU a spus ca exista o sansa sa fie aduse teste pe baza de antigen, pentru a fi folosite in prima linie pentru cazurile asimptomatice.

„Exista sansa sa aducem teste pe antigen, pe baza de antigen, rapide, pe care sa le folosim in linie de front pentru cazurile simptomatice; pentru cazurile asimptomatice ramane totusi evaluarea generala care se face, testarile care sunt in masa, rolul lor mai mult este de a gasi seroprevalenta, cum a facut si s-a gasit ca 5% au fost infectati, dar testari in masa ca sa le faci la acest moment exista foarte multe opinii, ca daca faci test la orice asimptomatic sau testele le faci numai pentru definitie de caz, mai ales daca ai o limita asupra testelor pe care poti sa le faci, limita care e impusa de resursa umana, de capacitatea echipamentelor pe care le avem si tot. Oricum s-a crescu, de la 3.000 am ajuns la aproape 25, 26, 27 de mii care se fac teste zilnic, deci capacitatea a crescut, dar, clar, orice capacitate de testare suplimentara este foarte bine-venita”, a mai spus Raed Arafat.

„Cu cat creste numarul cazurilor de terapie intensiva, situatia va fi mai grea. Se poate sa ajungem inclusiv sa luam niste masuri de limitare a activitatii elective, pe care si alte tari le-au luat. Ieri, de exemplu, am avut o discutie a grupului medical NATO, Joint Health Group, care se intampla sa fiu cel care coordoneaza si au participat mai multe tari, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, tari baltice, tari… Norvegia a participat, Lituania, Letonia, toti au avut o abordare identica cu noi, Marea Britanie, cum am zis, a participat si au prezentat situatiile lor, tari din Balcani au participat, deci nu numai noi, si din ce s-a vorbit acolo rezulta ca toti au probleme de capacitate a sistemelor sanitare si mai ales cand se vorbeste de segmentul terapie intensiva si segemtnul bolnavi care au nevoie de oxigen si au nevoie de internare”, a mai declarat Arafat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.