Medic roman: “Autoritatile fac panarama si-i prostesc pe cetateni”

Gabriel Diaconu, medic roman, atrage atentia autoritatilor asupra modului in care prezinta situatia pandemiei de coronavirus.

“Scurt, in saptamana in care vom depasi 10.000 de decese cauzate de infectia cu noul coronavirus, despre fascinatia autoritatilor cu ”platoul” de cazuri.

Oamenii vorbesc tampenii. Nu are nicio noima sa atingi un ”platou” pe cazuri nou diagnosticate la 24 de ore. Suma cazurilor zilnice, saptamanale, lunare trebuie corectata pentru cei care ”ies” din numaratoare. Acestia din urma ies doar prin doua mijloace: se fac bine, sau mor.

Drept urmare, ce ramane dupa ce scazi, la 5 sau 7 zile de observatie, din totalul ”intrarilor” (”cazuri noi”), pe aceia care s-au facu bine, sau au murit, se cheama ”cazuri active”. Cazurile active pot sau nu sa fie in crestere. Doar atunci cand se stabilizeaza cazurile active vorbesti de platou. Nicicum cand azi ai 8 mii, maine ai 9, poimaine 4, raspoimaine 10.

Sintetic, deci, cazuistica zilnica iti da acceleratia, nu viteza. In ”platou” nu mai ai acceleratie, pentru ca viteza (distanta/timp) devine constanta.

Cum stam din perspectiva cazurilor active?

Simplu. In ultimele doua saptamani, numarul cazurilor active aproape s-a dublat, de la putin peste 60 de mii la peste 110 mii.  Asta s-a intamplat pentru ca, la fiecare saptamana, s-au mai adaugat cam 20 de mii de cazuri identificate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.