ALERTA DE RAZBOI. Rusia a început războiul în Ucraina..

Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Știrile PRO TV vă prezintă ultimele informații despre desfășurarea evenimentelor în Ucraina:

UPDATE 9.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a încercat să-l sune pe președintele rus Vladimir Putin, dar nu a primit niciun răspuns.

„Astăzi am inițiat un apel către președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost tăcerea. Dar tăcerea ar trebui să fie în Donbass”, a spus Zelensky.

UPDATE 9.00 Armata rusă a declarat că serviciul de frontieră al Ucrainei „nu a opus rezistență” trupelor ruse care invadează teritoriul ucrainean.

Declarația a susținut, de asemenea, că armata rusă a „neutralizat” apărarea antiaeriană a Ucrainei.

În aceeași declarație, armata rusă a negat afirmațiile forțelor ucrainene conform cărora ar fi doborât mai multe avioane rusești, spunând că rapoartele „nu corespund realității”.

UPDATE 8.55 Explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei.

Sirenele de avertisment antibombardament au răsunat joi dimineaţă la ora locală 07:00 în centrul Kievului, capitala Ucrainei.

În metroul din Kiev, zeci de locuitori încercau să se pună la adăpost sau să ia un tren, cu bagaje în mână pentru a părăsi oraşul, a constatat un fotograf al AFP.

În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului la primele ore ale dimineţii, urmate de sunetele sirenelor de ambulanţă.

Explozii au fost auzite şi la 600 de kilometri distanţă, în sudul Ucrainei, în oraşul-port Odessa, la Marea Neagră.

Harkov, al doilea oraş al ţării, situat în apropiere de frontiera rusă, a fost de asemenea atacat.

În oraşul-port Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean din apropierea zonei frontului, cu aproape jumătate de milion de locuitori, mai multe persoane au declarat pentru AFP că au auzit bombardamente de artilerie dinspre cartierul situat în estul oraşului.

Mai aproape de frontul conflictului din Est, unde se luptă de opt ani separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, la Kramatorsk, oraş care serveşte de asemenea drept cartier general al armatei ucrainene, cel puţin patru explozii puternice au fost de asemenea auzite de jurnalişti ai AFP.

UPDATE 8.50 Preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat joi pe omologul său belarus, aliatul său Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în Ucraina.

Către ora (locală) 5.00 (6.00, ora României), o conversaţie la telefon a avut loc între preşedinţii belarus şi rus”, anunţă într-un comunicat preşedinţia balarusă.

În ciursul convorbirii, Vladimir Putin l-a informat pe colegul său belarus cu privire la situaţia de la frontiera cu Ucraina şi în Donbas”, precizează preşedinţia belarusă.

Kremlinul nu a publicat nicio informaţie despre această convorbire telefonică.

UPDATE 8:45 Un avion militar Suhoi 27 din Ucraina a aterizat în regim de urgenţă la Bacău

„Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național”, a transmis Ministerul român al Apărării. 

UPDATE 8:40 CTP, despre începerea operațiunilor militare în Ucraina: ”Putin nu a dorit nici un moment să negocieze. Ucraina este singură”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a menționat pentru ȘtirileProTv că anunțul prin care Vladimir Putin a început războiul în Ucraina a fost unul premeditat, iar Putin nu a dorit nici un moment să negocieze.

UPDATE 8:30 Sirenele de război răsună la Kiev. Rusia atacă Ucraina din toate direcțiile. 

Sirenele de alertă pentru bombardamente au răsunat, joi dimineață, în capitala ucraineană Kiev și în al doilea oraș ca mărime al țării, Liov, potrivit CNN.

Mai multe explozii au avut loc încă de la primele ore, iar pe rețelele de socialziare au apărut imagini cu oaemni care fug din Kiev. 

UPDATE 8:20 Zelenski: „Rachetele ruseşti lovesc infrastructura ucraineană şi poliţia de frontieră”. Explozii în mai multe orașe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe, informează Reuters.

El a anunţat că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden. DETALII AICI

UPDATE 8:00 Rusia încearcă să-şi justifice la ONU atacul asupra Ucrainei şi susţine că nu caută să ocupe ţara vecină

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse “provocări” din partea Kievului, transmite EFE, scrie Agerpres.

Nebenzia a insistat că obiectivul acestei “operaţiuni speciale” este de “a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de “a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare. 

UPDATE 7:45 Rusia transmite că vizează infrastructura militară a Ucrainei 

Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.

Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.

Printre altele, Ucraina şi-a închis întreg spaţiul aerian ca răspuns la operaţiunea militară rusă din Donbas, a informat televiziunea publică joi dimineaţă devreme, citată de agenţia DPA.

UPDATE 7.30 Ministrul ucrainean de Externe: Lumea trebuie şi poate să îl oprească pe Putin

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a scris joi pe Twitter că preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a lansat ”o invazie pe scară largă în Ucraina”.

“Oraşe paşnice ucrainene sunt atacate. Este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va câştiga. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Acum este momentul pentru a acţiona”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 7.20 Orașele în care au fost auzite explozii

CNN prezintă o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la afţa locului şi a martorilor oculari.

– Kiev: Reporterii CNN au auzit explozii din partea de est, în direcţia aeroportului internaţional din oraş. Pe reţelele socile, mai mulţi utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are confirmări că a fost vizat aeroportul.

– Harkov: O echipă CNN a auzit o serie de explozii puternice.
Kramatorsk: Două persoane din oraş, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Doneţk au declarat CNN că au auzit cel puţin două explozii masive.

– Nipru: Un localnic din acest oraş a declarat CNN că a auzit câteva explozii

– Mariupol: Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraş, localizat în sud-estul ţării.

– Odesa: O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute

– Zaporojie: O echipă CNN a declarat că a auzit cel puţin o explozie, la distanţă

UPDATE 7.20 Rusia a închis spaţiul aerian pentru aeronavele civile începând de joi la frontiera sa de vest cu Ucraina şi Belarus, potrivit unui anunţ emis de autorităţile aviatice ruse.

Aceasta decizie a fost luată din cauza gravei ameninţări la adresa siguranţei zborurilor civile după ce Rusia a ordonat o operaţiune militară specială în Ucraina. Potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, spaţiul aerian deasupra regiunii Rostov, situată lângă frontiera ucraineană, va fi închis până în data de 2 martie.

Zborurile au fost anulate joi de pe aeroporturile marilor oraşe din sudul Rusiei, în Rostov-pe-Don, Krasnodar, Soci şi Anapa, toate situate în apropierea Ucrainei sau pe litoralul Marii Negre, conform agenţiilor de presă ruse

UPDATE 7.15 Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.

Legea marțială a fost introdusă în Ucraina

UPDATE 7.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei “operaţiuni militare” în Ucraina.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

“Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.

UPDATE ora 6.50 Trupele ruse au ajuns în oraşul Odessa şi trec graniţa în oraşul Harkov

Un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a declarat jurnaliştilor, pe un grup oficial de WhatsApp, că trupele ruse au ajuns în oraşul Odessa şi trec graniţa în oraşul Harkov.

Gerashchenko a adăugat că au avut loc atacuri cu rachete pe aerodromul Vasilkovsky de lângă Kiev, potrivit CNN.

El a mai spus că Borys Filatov, primarul Niproului, tocmai a sunat pentru a spune că aude explozii.

UPDATE ora 6.40 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a adresat miercuri un apel de ultim moment preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul ‘în numele umanităţii’, după ce liderul rus a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei.

Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia și opriți ceea ce ar putea fi cel mai rău război din acest secol″, a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Ucraina.

Consecinţele unui război ar fi devastatoare pentru Ucraina şi de anvergură pentru economia mondială, a adăugat el.

Ucraina și-a închis spațiul aerian

UPDATE ora 06:30 Ucraina a anunţat joi închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, transmite AFP.

UPDATE ora 06:29 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi „atacul nesăbuit şi neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol „nenumărate” vieţi.

UPDATE ora 06:23 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o „invazie la scară largă a Ucrainei″ şi a îndemnat lumea să îl oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmit DPA şi Reuters.

UPDATE ora 06:23 Preşedintele Klaus Iohannis condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

UPDATE ora 06:19 Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters.

UPDATE 06:08 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate joi atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi de civili, transmite Reuters.

El a spus că aliaţii se vor întâlni pentru a aborda noua agresiune a Rusiei.

Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile şi NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi apăra pe toţi aliaţii’″, a mai declarat Stoltenberg.

Explozii puternice în estul Ucrainei

UPDATE ora 06:00 Explozii puternice au fost auzite joi în oraşul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnalişti de la AFP.

Portul este cel mai mare oraş ucrainean de pe linia frontului, cu o jumătate de milion de locuitori. Explozii au fost auzite şi la Kiev, în capitală, la scurt timp după ora 03:00 GMT.

UPDATE ora 05:58 Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, informează AFP.

Preşedintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat care va provoca suferinţe şi pierderi umane catastrofale”, a spus Biden într-un comunicat.

Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac”, a insistat liderul de la Casa Albă.

El a promis că „lumea va cere socoteală Rusiei”.

UPDATE ora 05:35 Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE ora 05:28 Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina. 

UPDATE ora 05:21 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.