Cutremur de 6,3 Alertă de ultimă oră

Alertă de ultimă oră! Cutremur de 6,3 în Turcia. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Luni seară, 20 februarie 2023, a avut loc un nou cutremur în Turcia. Unde s-a resimțit seismul?

Cutremur de 6,3 în Turcia! Unde s-a resimțit seismul?
Luni seară, 20 februarie 2023, a avut loc un nou cutremur în Turcia. Noul cutremur a avut magnitudinea 6,3 pe scara Richter și s-a resimțit în sudul Turciei.

Acesta a avut loc la adâncimea de 2 kilometri, în regiunea situată la frontiera dintre Turcia şi Siria, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis construirea a 200.000 de locuinţe noi în cele 11 provincii afectate de seismul devastator care a avut loc pe data de 6 februarie 2023.

„Niciunul dintre imobile nu va fi mai înalt de trei sau patru etaje”, a declarat, luni, Recep Tayyip Erdogan în timp ce se afla în provincia sudică Hatay, cea mai afectată de marele cutremur care a avut loc săptămâna trecută.

„Toate locuinţele vor fi reconstruite de la zero (…) pe terenuri solide şi în conformitate cu bunele practici”, a spus el, precizând că operaţiunile pentru construirea locuinţor vor începe în luna martie.

„Locuinţele vor fi construite la distanţă de liniile de falie, mai aproape de munţi, pentru a fi protejate de probleme ce ţin de solurile moi. Vom construi noi (oraşe) Antakya, Iskenderun şi Arsuz.

Le vom reconstrui de la zero. Vom începe să-i transferăm pe cetăţenii noştri care locuiesc în oraşe de corturi şi de containere către (noile lor) locuinţe în cel mult un an”, a adăugat președintele Turciei, relatează agenția de presă AFP.

Reconstrucția Turciei ar putea ajunge la 85 de miliarde de dolari americani

Se preconizează că reconstrucția Turciei va costa între 10 și 50 de miliarde de dolari americani, deși Confederația Întreprinderilor și Afacerilor din Turcia a estimat că suma totală se apropie de 85 de miliarde de dolari americani.

Peste 8.000 de clădiri au fost distruse, iar infrastructura lanțului de aprovizionare, inclusiv drumurile și portul maritim Iskenderun, au fost avariate în urma cutremurului care a zguduit sudul Turciei. Zona, un centru de producție și de transport maritim care a găzduit mii de refugiați sirieni afectați de război, reprezintă 9 % din activitatea economică a Turciei.

Eyup Muhcu, director al camerei arhitecţi­lor din cadrul Uniunii Camerelor Inginerilor şi Arhitecţilor Turci a spus că „pentru reconstrucţia acestor locuinţe, trebuie clădită infrastructu­ra şi facilităţile publice”. Potrivit estimărilor băncii de investiţii JPMorgan, costul direct legat de structurile distruse ar putea depăşi 25 miliarde de dolari, sau 2,5% din PIB-ul Turciei.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.