Cutremur financiar fără precedent. Profeția teribilă venită chiar acum

Prețurile continuă să crească la alimentele de bază, iar analiștii economici fac previziuni îngrijorătoare. Nu sunt vești bune, ba dimpotrivă, un alt aliment important ar putea intra pe lista marilor scumpiri. Iată despre ce este vorba și care sunt veștile pe plan internațional.

Cutremur financiar fără precedent

Potrivit specialiștilor, prețurile internaționale ale orezului au crescut pentru a cincea lună consecutiv atingând un maxim al ultimelor 12 luni, potrivit datelor publicate recent de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Producția de orez este, deocamdată, destul de mare, însă situația trebuie monitorizată întrucât creșterea prețurilor la grâu ar putea duce la o înlocuire a acestuia cu orezul, la creșterea cererii și scăderea stocurilor existente.

Interdicțiile de export ale unor alimente sau perturbările grave au inclus grâul în India, grâul, ovăzul și zahărul, printre altele, în Ucraina, și uleiul de palmier în Indonezia.

Forumul Economic Mondial arată că India și China sunt primii doi producători de orez din lume, reprezentând mai mult de jumătate din totalul global, urmate de Vietnam și Thailanda.

Interdicții de export pentru grâu

Luna trecută India a impus interdicții de export pentru grâu. Cel de-al patrulea producător de grâu din lume a interzis exporturile din cauza caniculei.

Măsura luată din cauza caniculei care a afectat recolta ar putea duce la o scumpire a grâului pe plan mondial, după ce piaţa internă a înregistrat deja cotaţii fără precedent, până la 322,71 dolari tona.

Guvernul a anunţat că vor fi permise doar exporturile în baza unor scrisori de credit deja emise şi cele către ţări care solicită grâu din motive de securitate alimentară.

Pe de altă parte, G7 a criticat decizia Indiei despre care a spus că nu face altceva decât să exacerbeze criza în aprovizionarea cu cereale, care este deja sub presiune din cauza războiului din Ucraina.

Dacă toată lumea începe să impună astfel de restricţii la export sau chiar să închidă pieţele, acest lucru nu va face decât să agraveze criza şi aceasta va afecta şi India şi pe fermierii săi, a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir.

Ozdemir a solicitat menținerea piețelor deschise și s-a declarat împotriva restricțiilor la export.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.