De ce s-a ascuns Regina Elizabeta intr-un tufis cand a fost vizitata de Nicolae Ceausescu la Londra

Regina Elisabeta a Marii Britanii a murit, joi, 8 septembrie, la varsta de 96 de ani. Regina s-a intalnit cu Nicolae Ceausescu la Londra, atunci cand a ramas consemnata o intamplare mai putin obisnuita.

Regina a fost nevoita sa faca un gest neasteptat pentru a evita o intalnire neprevazuta cu Ceausescu, in timpul vizitei oficiale a dictatorului roman din anul 1978.

Nicolae și Elena Ceaușescu au călătorit în 1978 în Regatul Unit, într-o vizită oficială de stat. A fost un moment istoric, fiind prima vizită a unui șef de stat comunist la Londra.

Informațiile din culise n-au marcat, însă, momentul așa cum a fost văzut oficial. În documentarul „Inside the Crown: Secrets of the Royals”, difuzat pe 21 mai la ITV, jurnalistul Robert Hardman și

lordul David Owen, fost ministru de externe, au povestit că regina Elisabeta a II-a a avut o reacție negativă cu privire la vizita dictatorului român.

„Ea i-a povestit unui oaspete, care la rândul lui mi-a povestit mie, despre momentul când (cuplul Ceaușescu, n.red.) erau în vizită și a ieșit la plimbare cu câinii în grădinile Palatului”, a povestit

Robert Hardman în documentar. Jurnalistul a povestit că reginei i-a venit ideea să se ascundă în tufiș când a văzut cuplul prezidențial român apropiindu-se pe o alee din față.

„Așa că, pentru prima și singura oară în viața ei, regina s-a ascuns într-un tufiș din grădina palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi”, a adăugat el.

„Regina s-a întâlnit cu diferiți oameni, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. A transmis cât se toate de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a adăugat David Owen.

Intâlnirea oficială a fost făcută la presiunea Ministerului de Externe de la Londra, care dorea să

vândă o flotă de avioane către TAROM. Vizita oficială a fost condiția dictatorului, care până la urmă a ordonat ca plata să nu mai aibă loc.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.