Grecia a propus un certificat de vaccinare impotriva Covid-19 valabil la nivelul intregii Uniuni Europene.->

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat joi (14 ianuarie) initiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate sa calatoreasca liber si a cerut un certificat de vaccinare recunoscut reciproc in toate tarile Uniunii Europene.

“Este o cerinta medicala sa aveti un certificat care sa ateste ca ati fost vaccinat”, a spus Ursula von der Leyen intr-un interviu.

„Prin urmare, salut initiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus ea.

Presedintele Comisiei Europene reactiona la o scrisoare trimisa de catre prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la inceputul acestei saptamani, in care a cerut relaxarea regulilor de calatorie pentru persoanele vaccinate, scrie Euractiv.

Desi nu dorea ca vaccinul sa fie „obligatoriu sau o conditie prealabila pentru calatorie”, Mitsotakis a cerut „persoanelor care au fost vaccinate sa poata calatori liber”.

Von der Leyen a spus ca este in mare parte de acord cu ideea. “Orice se decide – daca acorda prioritate sau acces la anumite bunuri – este o decizie politica si legala care ar trebui discutata la nivel european”, a declarat ea jurnalistilor in timpul vizitei Comisiei Europene la Lisabona organizata de presedintia portugheza a UE.

„Dar cred ca este important. Si, asa cum am spus, trebuie sa avem o cerinta medicala care sa dovedeasca faptul ca oamenii au fost vaccinati ”, a spus presedintele Comisiei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.