Încă un actor legendar al României a părăsit scena:

Dorel Vișan a ales, în plină pandemie de coronavirus să se retragă la țară, în comuna Bonțida, locul copilăriei.

În lunga sa carieră, Dorel Vișan a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, și a jucat în peste 50 de filme, producții românești și internaționale.

A plecat departe de lumina reflectoarelor şi își petrece timpul cu grădinăritul. A participat recent la Gala UCIN unde a

primit, de altfel, și un premiu pentru întreaga activitiate. Cu acest prilej, Dorel Vișan a vorbit despre decizia sa de retragere dar și despre ceea ce se petrece acum în lumea teatrului și a cinematografiei.

„Nu m-am retras din lumina reflectoarelor, cât m-au împins. Nu se mai face ce se făcea odată… Am intrat într-o zonă

specială, așa-zisă modernă, în care cultura, care este menită să desăvârșească omul, i-a dat omului cea mai cruntă

lovitură. Pentru că nu-l desăvârșește, îl face mai arogant, mai confuz, mai isteric și mai îndoctrinat. Acestea sunt motivele care m-au determinat să mă retrag”, a povestit maestrul, conform sursei citate.

Dorel Vișan a rememorat vremurile din trecut, cu toate greutățile și dificultățile, și despre felul în care se făcea actul de cultură.

În opinia sa, chiar dacă vremurile comuniste au fost extrem de dificile, cultura a înflorit. A fost o lume mai săracă, dar mai bogată în suflet, spune actorul cu regret.

„Voi, cei care sunteți mai tineri, nu ați trăit vremurile pe care noi le-am parcurs. Nu aveți un termen de comparație și nu puteți să faceți asta.

Odată în țara asta s-a făcut cultură și s-au făcut filme cu mesaj. Au fost artiști mari, care au rămas în istoria lumii și vor rămâne în continuare pentru că drumul și l-au croit singuri. A fost o lume mai săracă, dar mai bogată în suflet”, a adăugat Dorel Vișan.

În acest context, acesta a vorbit despre diferența dintre munca unui actor din acea perioadă și munca actorului din prezent. Astfel, potrivit spuselor sale, în trecut actorul era mult mai creativ, iar acest lucru se datora efortului pe care îl făcea pentru a se plia pe rolul care îi era încredințat de regizor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.