Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a murit . Avea 92 de ani

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova, scrie Baha.

„Mikhail Sergheevici Gorbaciov a murit marți seară după o boală lungă și grea”, a transmis spitalul într-un scurt comunicat.

Regretatul politician a suferit o serie de probleme de sănătate în ultimele decenii, care l-au determinat să oprească călătoriile internaționale în 2015.

Gorbaciov a fost liderul URSS din 1985 până la dizolvarea acestuia în 1991.

În timpul mandatului său, el a implementat reforme pro-democratice semnificative, în special „glasnost”, care a permis mai

multă libertate de exprimare a presei și „perestroika”, descentralizând economia tarii. În 1990, Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier și a permis reunificarea Germaniei.

Secretar general al Partidului Comunist Sovietic din 1985 (la doar 54 de ani) el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar apoi reformele sale au scăpat de sub control.

Gorbaciov visa să păstreze comunismul și să realizeze o Uniune Europeană a Estului, care să nu mai rivalizeze ci să coopereze cu țările occidentale.

Reuters scrie că mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele

sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de viață a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.