Milioane de români vor fi afectați! Reducerea salariilor! Klaus Iohannis a promulgat legea:

Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin pentru salariați și angajatori în contextul pandemiei de Covid-19.

Legea permite angajatorilor să reducă cu cel mult 50% timpul de muncă al salariaților și reducerea corespunzătoare a salariului.

Măsura poate fi aplicată și după ce expiră perioada stării de alertă, dar nu mai mult de 3 luni. Legea permite angajatorilor să reducă timpul de muncă și salariile cu până la 50%, implicit modificarea contractului individual de muncă.

Angajatorul trebuie să comunice cu 5 zile înainte

”În perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, „angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de

muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de

muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului”, este menționat în textul ordonanței.

„Reducerea timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o

perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, lunar, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru

întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul

programului de muncă inegal. Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de

repartizare a acestuia pe zile şi drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii”, prevede legea.

În lege mai este stipulat că pe durata reducerii timpului de muncă, salariații care vor avea de suferit trebuie să beneficieze de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut lunar și salariul de bază brut lunar

aferenet orelor de muncă efecti prestate ca urmare a reducere timpului de muncă.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.