Ministrul Educației, anunț pentru elevi la început de an școlar! Vești bune

Ministrul Educației a făcut precizări importante, așteptate de către elevi și părinți cu privire la bursele pentru școlari în anul școlar 2022-2023. Sorin Cîmpeanu a venit să clarifice anumite informații apărute în spațiul public despre posibile tăieri de burse.

Sorin Cîmpeanu: Nu am tăiat burse, toate sumele acordate elevilor sunt mai mari

Într-o intervenție în exclusivitate la Realitatea Plus, Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că elevii vor avea, în general, burse mai mari anul acesta, fie că este vorba de burse sociale, de merit sau de indemnizații.

Mai mult decât atât, potrivit spuselor sale, sumele vor crește și mai mult odată cu adoptarea proiectului legii “România Educată”.

“Niciun elev care se află într-o situație dificilă nu va fi privat de bursa socială. Aceasta este garantată de la bugetul de stat, Toți vor primi 200 de lei anul acesta, iar în proiectul legii “România Educață” este prevăzut un fond de 10 ori mai mare pentru aceste burse”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei.

Totodată Sorin Cîmpeanu a declarat că asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României.

Potrivit spuselor sale, bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat.

Menționăm faptul că bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor, iar în acest an școlar niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit.

Noile criterii de acordare a burselor sociale

Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, elevii de clasa a V-a nu mai primesc deloc burse de merit.

Aceasta este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, după cum prevede ordinul ministrului Educației.

Bursele de performanță se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele.

Prin excepție de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, bursa de performanță se acordă începând cu luna

următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.