Rusia încearcă să-şi justifice la ONU atacul asupra Ucrainei şi susţine că nu caută să ocupe ţara vecină

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse “provocări” din partea Kievului, transmite EFE, scrie Agerpres. 

Nebenzia a insistat că obiectivul acestei “operaţiuni speciale” este de “a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de “a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare.

Diplomatul, care a tradus pentru restul participanţilor o parte din discursul lui Putin, a insistat că “ocuparea Ucrainei nu intră în planurile” Rusiei şi a dat asigurări că intervenţia îşi are justificare în Carta Naţiunilor Unite, cu toate că însuşi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmase contrariul.

În discursul său, Nebenzia a dat vina în repetate rânduri pentru situaţie pe guvernul ucrainean, pe care l-a acuzat că şi-a intensificat “provocările” în estul ţării, unde Moscova a recunoscut independenţa autoproclamată a celor două “republici” separatiste, Doneţk şi Lugansk. Pentru Rusia este fundamental să-şi protejeze populaţia în aceste zone, a subliniat Nebenzia, care a acuzat SUA şi ţările europene că ignoră situaţia şi se ghidează doar după interesele lor geostrategice.

Agenţia dpa a remarcat că, prin vocea lui Nebenzia, Rusia a dat vina pe Ucraina pentru propria sa acţiune militară în Donbas. “Rădăcina crizei de astăzi în privinţa Ucrainei o reprezintă tocmai acţiunile Ucrainei, care ani la rând şi-a încălcat obligaţiile în conformitate cu pachetul de măsuri de la Minsk” (acordurile de la Minsk – n.r.), a insistat Nebenzia.

Nebenzia a mai spus că Rusia vizează “junta aflată la putere la Kiev”. “Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean, ci faţă de junta la putere la Kiev”, a spus el la încheierea discursului său în faţa Consiliului de Securitate al ONU, potrivit AFP.

Criminalii de război “merg direct în iad”, îi transmite ambasadorul ucrainean la ONU omologului său rus

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, care a vorbit imediat după Nebenzia, a transmis Consiliului de Securitate al ONU că Putin a declarat “război ţării mele”.

“Când am ajuns aici, acum o oră şi ceva, intenţionam să-l rog pe ambasadorul rus să-mi confirme oficial că trupele ruseşti nu vor începe să tragă asupra ucrainenilor astăzi şi să continue cu ofensiva. A devenit inutil acum 48 de minute, deoarece acum circa 48 de minute preşedintele dumneavoastră a declarat război Ucrainei”, a declarat înaltul diplomat ucrainean.

Kisliţia i-a cerut lui Nebenzia, a cărui ţară deţine în această lună preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al ONU, să demisioneze, dat fiind că ţara sa a lansat un “război” împotriva Ucrainei şi i-a cerut să-i telefoneze preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt acestei “agresiuni”.

“Nu există purgatoriu pentru criminalii de război, ei merg direct în iad”, i-a transmis Kisliţia ambasadorului rus.

Nebenzia i-a replicat că ţara sa nu are nimic cu poporul ucrainean, ci doar cu “junta” aflată la putere la Kiev.

Schimbul de replici tensionat a avut loc în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, desfăşurat în timp ce Moscova anunţa începerea intervenţiei sale militare în estul Ucrainei.

La încheierea reuniunii, ambasadorul ucrainean a apreciat că este “o ruşine” pentru istoria ONU că nu a luat măsuri în ultimii ani pe fondul situaţiei din provincia separatistă Donbas, din estul Ucrainei, şi le-a cerut tuturor ţărilor să voteze în favoarea unei rezoluţii de condamnare a intervenţiei militare ruse, care ar urma să fie prezentată joi de SUA şi de aliaţii săi.

“Un război înseamnă mii, dacă nu milioane de morţi”, a avertizat înaltul diplomat ucrainean.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.