Salariul minim european. Lefuri ca afară pentru toţi românii

Salariul minim european, mai aproape de realitate. Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu: „Ținem oamenii calificați la noi”

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru salariul minim european, în care se prevăd valori de referință care ar conduce la majorarea remunerației minime inclusiv în România.

Adoptarea legislației privind introducerea salariului minim european este unul dintre proiectele prioritare aflate pe agenda Parlamentului European.

Oficialii de la Bruxelles se așteaptă, după stabilirea noilor reguli, ca nivelul de sărăcie să se reducă, iar diferențele de remunerare, între femei și bărbați să scadă.

Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu, a oferit, într-un interviu acordat ziarulunirea.ro, câteva informații referitoare la demersurile sale pentru susținerea acestei măsuri la nivel european, precum și modul în care Uniunea Europeană va sprijini mediul privat pentru a face față acestor schimbări.

„Am susținut puternic acest salariu minim european și am strâns la momentul respectiv zeci de mii de semnături pentru a susține acest deziderat. Acum suntem aproape de a avea un regulament complet. Nu vorbim de o sumă similară în toată Europa, ci vorbim de o sumă raportată la salariul mediul din fiecare stat.

Vorbim de o proporție semnificativă și cred că, pentru români, acesta este un lucru posibil și chiar Guvernul României, sub influența partidului Social Democrat, va crește salariul minim în continuare. Am văzut efectul pozitiv în zona de construcții și a agriculturii. Ținem resursa umană în țară, ținem oamenii calificați la noi, iar acest lucru este pozitiv atât pentru ei și familiile lor, cât și pentru societate și economie.

Pentru implementarea acestor directive, Uniunea Europeană va oferi resurse financiare suplimentare, ajutoare de stat și alte mecanisme financiare dedicate IMM-urilor, pentru a face față acestor cerințe. Nu va fi o schimbare care va avea loc imediat, ci este un proces foarte coerent, care va aduce beneficii tuturor.”, a declarat europarlamentarul PSD.

Statele europene vor trebui să evalueze, cu ajutorul unui coş minim de bunuri şi servicii stabilit la preţuri reale, dacă salariul minim este suficient pentru un nivel de trai decent. Pentru acest lucru se va ține cont de condiţiile socio-economice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, potrivit Parlamentului European.

Principalele prevederi privind salariul minim european:

1.Proiectul de directivă în forma agreată, luni seara, de reprezentanții celor două instituții legiuitoare ale UE prevede că actualizările salariilor minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la 2 ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată), potrivit unui comunicat transmis StartupCafe.ro, de Consiliul UE. Acesta este și cazul Românei, în care există un salariu minim pe economie, cu anumite majorări pentru sectoare anume (construcții, agricultură, industria alimentară).

2.De asemenea, partenerii sociali vor trebui să fie implicați neapărat în procedurile de stabilire și actualizare a salariului minim legal.

3.Statelor membre cu salarii minime legale li se solicită să pună în aplicare un cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare.

4.Pentru evaluarea adecvării, țările UE pot stabili un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, a precizat și Parlamentul European, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

5.Statele membre „pot aplica” și „valori de referință orientative”, utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi stabilirea salariului minim la 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut.

6.Deducerile sau variațiile la salariul minim vor trebui să fie nediscriminatorii, proporționale și să aibă un obiectiv legitim, cum ar fi recuperarea sumelor supraevaluate plătite sau deducerile dispuse de o autoritate judiciară sau administrativă.

7.Viitoarea directivă își mai propune să promoveze negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și să îmbunătățească accesul efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim conform legislației naționale, de exemplu printr-un salariu minim legal sau prin contracte colective.

8.Pentru a determina accesul la protecția salariului minim, proiectul de directivă agreat vine cu măsuri ce includ controale de către inspectoratele de muncă și informații ușor accesibile cu privire la protecția salariului minim.

9.Statele UE vor fi obligate să instituie un sistem de aplicare a legii, inclusiv de monitorizare, controale și inspecții în teren, pentru a asigura conformarea cu legea și pentru a combate subcontractarea abuzivă a muncitorilor, activitățile fals-independente, orele suplimentare neînregistrate sau intensitatea crescută (artificial) a muncii.

Pașii următori până la aplicare

Propunerea Comisiei Europene fusese înaintată celor doi colegislatori – Consiliul UE și Parlamentul European – la 28 octombrie 2020. Consiliul și-a convenit poziția la 6 decembrie 2021; Parlamentul și-a adoptat mandatul de negociere la 25 noiembrie 2021.

De la începutul lunii ianuarie 2022, au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European.

Din partea Consiliului, acordul la care sa ajuns luni seara va trebui confirmat de reprezentanții statelor membre UE la instituțiile europene, în cadrul consiliului COREPER. Această aprobare va fi urmată de un vot oficial atât în ​​Consiliu, cât și în Parlamentul European.

După ce directiva va fi publicată în Jurnalul oficial al UE, statele membre, inclusiv România, vor avea dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.