Se dau 400 de lei gratis de persoană.

Vești importante pentru români care, începând de astăzi, de la ora 10.00, vor putea intra în posesia unei sume de bani. Administrația Fondului pentru Mediu organizează Programul național de înlocuire a aparatelor electrice și electronice uzate cu unele mai noi, program cunoscut și sub numele Rabla pentru electrocasnice.

De astăzi de la ora 10.00 începe o nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) organizează, începând de

luni, o nouă sesiune a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Persoanele fizice au la dispoziţie 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică începând de luni, 21 noiembrie 2022, ora 10:00.

Toti cei care sunt interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, că este necesar să îşi creeze un cont de utilizator. Prin intermediul acestui cont
se vor putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care există deja un cont de utilizator, creat în ediţiile anterioare

ale programului, nu trebuie făcut un alt cont, ci doar să trebuie ca utilizatorul să se autentifice, utilizând adresa de e-mail şi parola setată anterior. În cazul în care au fost uitate datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Rabla pentru electrocasnice, calendarul de desfăşurare
Calendarul de desfăşurare a programului Rabla pentru electrocasnice pentru această sesiune este următorul:

Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (21.11.2022, ora 1000 – 25.11.2022, ora 2359);
Etapa I: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (05.12.2022, ora 1000 – 09.12.2022, ora 2359, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25.000 mii lei;
Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele (12.12.2022, ora 1000 – 16.12.2022, ora 2359 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10.000 mii lei;
Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (19.12.2022, ora 1000 – 23.12.2022, ora 2359 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15.000 mii lei.
Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul alocat pentru cea de-a doua ediţie a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă în parte.

Echipamentele incluse în program şi sumele aferente
Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
500 de lei pentru laptopuri;
300 de lei pentru tablete.
AFM anunţă că voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora
Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

Persoana fizică care a selectat un voucher în prima ediţie şi ulterior nu l-a utilizat, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic. De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul instituţiei, www.afm.ro, la secţiunea dedicată programului.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.