ULTIMA ORA! Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce se intampla cu salariile si angajatii

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 cu privire la masurile de sprijin pentru salariati si angajatori in contextul pandemiei de Covid-19.

Astfel, legea permite angajatorilor sa reduca cu cel mult 50% timpul de munca al salariatilor si reducerea corespunzatoare a salariului.

Aceasta masura poate fi aplicata si dupa expirarea perioadei starii de alerta, dar nu pentru mai mult de 3 luni. De asemenea, aceasta lege permite angajatorilor sa reduca timpul de munca si salariile cu pana la 50%, implicit modificarea contractului individual de munca.

Angajatorul este obligat sa anunte cu 5 zile inainte

”In perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, „angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara,

prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului”, scrie in textul ordonantei.

Tot in lege mai este mentionat ca pe toata durata reducerii timpului de munca, salariatii care vor avea de suferit trebuie sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut lunar si salariul de baza brut lunar aferenet orelor de munca efecti prestate ca urmare a reducere timpului de munca.

Leave A Reply

Your email address will not be published.